We maken continue denkfouten. En dan bedoel ik niet dat we een verkeerd idee hebben over één specifiek onderwerp. Nee, er zijn door de eeuwen heen meer dan 10 types fouten in onze manier van denken geslopen. Ik bespreek hier de 5 meest voorkomende.
Wat is het gevolg van die denkfouten?
De denkfouten waarover ik spreek zijn gedachten of gedachtenkronkels die bijna automatisch in ons denken sluipen. Hoewel ze meestal kant noch wal raken, nemen we ze te vaak wel voor waar aan. En daarin schuilt het gevaar. Die gedachten, die geen enkele grond van waarheid hebben, kunnen ons een rotgevoel geven en zelfs ons zelfvertrouwen ondermijnen en ons zelfbeeld verstoren. Het zijn ideeën die we onszelf onbewust wijsmaken. Ze liggen aan de basis van ons piekeren en hebben een negatieve invloed op ons geluksgevoel.
Gelukkig kan je het tij keren (yes!).
De denkfouten herkennen is het begin. Stilstaan bij je gedachten en wat ze met je doen, is een eerste stap naar meer rust in je hoofd en minder piekergedachten.
In dit artikel deel ik 5 veelvoorkomende denkfouten en in mijn online cursus “Rust in je hoofd - Stoppen met piekeren” behandelen we ze allemaal.
Denkfout 1: zwart-wit denken
Iets is juist of fout, mooi of lelijk, goed of slecht, zwart of wit. Er is geen grijs in je denken. Terwijl je leven bestaat uit meer dan 50 tinten grijs. Meer zelfs, we leven in een wereld vol kleur, in alle mogelijke schakeringen. Zo kan ook je leven, je ervaring en je denken een en-enverhaal zijn. Ja, je kan je kinderen doodgraag zien en ja, je kan ambitieus zijn en ja die combinatie is bij momenten loodzwaar. Het is niet het ene of het andere. You can have it all.
Denkfout 2: zou-moeten denken
Hoe vaak zeg je dit tegen jezelf: “ik zou nog de was moeten ophangen, ik zou toch niet in het midden van de dag een dutje mogen doen, ik zou elke dag aan de schoolpoort moeten staan…”.
Wie zegt dat? Wie heeft je die regeltjes opgelegd? Het staat nergens geschreven. Dit zijn regels, verboden en geboden die je jezelf oplegt en waarmee je jezelf enorm veel druk oplegt. Want als je niet voldoet aan die regeltjes - en zelfs als je er wél aan voldoet - is het niet goed genoeg en heb je alweer een reden om negatief over jezelf te denken.
Denkfout 3: emotioneel redeneren
Uiteraard zijn wij mensen gevoelswezens en nemen we beslissingen op basis van emoties. Maar soms zijn het onze emoties, en dan vooral onze angsten, die een loopje met ons nemen. Hoe vaak heb jij al iets niet gedaan omdat je vooraf dacht dat het je toch niet zou lukken? En welk gevoel kreeg je toen je dan luisterde naar die angsten en die beslissing nam? Je voelde je al op voorhand een mislukkeling, waardoor je die gedachten alleen maar bevestigt voor jezelf. “Zie je wel, ik durf het al niet doen, ik ging het zeker niet kunnen, da’s niks voor mij”.
Op die manier hou je jezelf tegen om uit je comfortzone te stappen en dingen te doen die je nog nooit gedaan hebt maar wel wil doen.
Denkfout 4: gedachten lezen
En, wanneer heb jij voor het laatst met succes voorspeld wat iemand anders dacht? Nog niet? Tiens… en toch doen we niet anders. Wat zullen we mensen wel niet denken?! Dat weet jij niet.
Maar als je slecht geslapen hebt, dan ga je denken: “ik zie er moe uit, mijn collega’s gaan denken dat ik thuis problemen heb.” Of je gaat je kindje net voor sluitingstijd ophalen van de crèche en dan weet je al wat de opvoedsters gaan denken: “daar is die ambitieuze moeder weer die haar carrière boven haar kind stelt.”
Nonsens uiteraard! Je collega’s zijn niet bezig met hoe jij eruitziet. En dan nog, ze zullen misschien denken (of zeggen) dat je er moe uit ziet, wat het geval is als je niet geslapen is. That’s it. Geen verdere redeneringen. Jij maakt je alleen maar zorgen voor niks.
Denkfout 5: meten met twee maten
Heb je al eens beseft dat je soms strenger bent voor jezelf dan voor een ander? Wat zeg je tegen die collega die huilt bij een lastig gesprek op het werk? En wat zeg je tegen jezelf als je het moeilijk krijgt op het werk? Wat zeg je tegen die vriendin die het aandurft om ontslag te nemen en voluit voor haar droomzaak te gaan? En wat zeg je tegen jezelf?
We gaan anderen prijzen of steunen, maar denken dat diezelfde mildheid op ons niet van toepassing is.
Je denkfouten herkennen en ermee omgaan
Hierboven heb ik 5 veel voorkomende denkfouten besproken. Misschien herkende je ze wel bij jezelf? Ik daag je zelfs uit om de komende dagen stil te staan bij de gedachten die in je hoofd passeren. Zijn ze realiteit of zijn het denkfouten? Je zal ervan versteld staan hoe diep die fouten in ons denken zijn geworteld.
In mijn online cursus “Rust in je hoofd - Stoppen met piekeren” ontdek je deze en 5 andere veelvoorkomende denkfouten én leer je ermee omgaan. Wil je je manier van denken en de grip die die negatieve denkpatronen hebben op je geluksgevoel aanpakken? Schrijf je dan nu in!